Suradnja Instituta Plavi svijet i Dječjeg vrtića Cvrčak, Mali Lošinj na projektu “Čist otok, čisto more”

Dječji vrtić Cvrčak dugi niz godina surađuje s Institutom za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet. U pedagoškoj godini 2021/2022. surađujemo na projektu Čist otok, čisto more u sklopu kojeg su djeca i odgojiteljice sudjelovale u brojnim aktivnostima kako bi djeca proširila postojeća te stekla nova znanja o moru koji nas okružuje, njegovim stanovnicima, posebice zaštićenim vrstama Jadranskog mora te njegovoj zaštiti i očuvanju. Ove smo godine u sklopu tematske cjeline Biološka raznolikost našeg mora iz Godišnjeg plana i programa Eko-škole za pedagošku godinu 2021/2022., projektni dan proširili na projektni tjedan te ga obilježili raznovrsnim aktivnostima. Djeca i odgojiteljice odgojno-obrazovne skupine Notice i Zvončići posjetili su oporavilište za morske kornjače u Malom Lošinju, mjesto u kojem osposobljeni veterinari i biolozi pružaju pomoć i njegu ozlijeđenim i bolesnim morskim kornjačama. Postojeća dječja znanja o kornjačama obogaćena su novim informacijama o glavatim želvama, njihovim karakteristikama, prehrani, gniježđenju i odrastanju, ali i o opasnostima koje im prijete (ulov u ribarske alate te ozljede brodova) te njihovoj rehabilitaciji i očuvanju u Jadranu.

Djeca školski obveznici u šk.god. 2022/2023. iz odgojno-obrazovne skupine Školjkice i Lavandice sudjelovala su u jednodnevnom izletu u Pulu posjetivši najveći akvarij u Hrvatskoj, Aquarium Pula. Ovim posjetom djeca su mogla vidjeti stotine vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te brojne vrste iz tropskih morskih i slatkih voda kao i ribe hrvatskih rijeka i jezera te saznati neke zanimljivosti o njima. Nakon izleta u odgojno-obrazovnoj skupini Školjkice održana je radionica oslikavanja platnenih torbi upravo na temu Čist otok, čisto more. Platnene torbe su na završnom druženju djece, odgojitelja i roditelja darovane djeci za uspomenu, ali i za svakodnevnu upotrebu. Djeca školski obveznici u šk.god. 2022/2023. iz odgojno-obrazovne skupine Lavandice su se nakon izleta bavili drugom aktivnošću, ilustrirala su posjet akvariju te izrazila svoje dojmove o njemu. Nastale likovne radove i dječje dojmove uredit će se u slikovnicu za djecu.

Djeca sa svojim odgojiteljicama iz odgojno-obrazovne skupine I Calimeri posjetila su Lošinjski edukacijski centar o moru u Velom Lošinju. Djeca su razgledala stalni postav Centra te sudjelovala u radionici o dobrim dupinima saznavši zašto se tako zovu, gdje i kako žive, čime se hrane, kako „razgovaraju“ i brojne druge informacije te načine njihove zaštite u našem Jadranu.

Brojnim aktivnostima tijekom pedagoške godine nastojalo se kod djece proširiti postojeća i usvojiti nova znanja o flori i fauni Jadranskoga mora i njihovoj važnosti za cijeli ekosustav te osvještavati važnost očuvanja čistoće mora i podmorja te očuvanju živog svijeta u njemu.