Tematska radionica „Egipat i astronomija“

15. ožujka, u jutarnjim satima, skupina „Pandice“ otkrivala je neke nove i neke davne svjetove… U sklopu projekta „Afrika“, Dječji vrtić Cvrčak posjetio je Dorian Božičević – predsjednik Astronomskog društva „Leo Brenner„ i održao tematsku radionicu „Egipat i astronomija“. Radionica je na kreativan način povezala njihova postojeća znanja, ali ih i nadogradila mnoštvom zanimljivih informacija. Poseban užitak predstavljao je i praktičan dio radionice u kojem su djeca mogla isprobati kako teorija funkcionira u praksi te ono što su izradili ponijeti svojim domovima i pokazati drugima što su naučili.

A naučili su i saznali svašta! „Pandice“ Vam poručuju…

„Vidjeli smo mjesto u Egiptu gdje kamenje stoji kao zvijezde.“

„Naučili smo zlatnu zvijezdu Sirius.“

„Saznali smo da u Orionovom maču ima plina i prašine. Tamo se nalaze zvjezdice!“

„Vidjeli smo da su Egipćani uzeli jedan štap i stavili ga u zemlju. Sunce je udaralo i radilo sjenu. Tako su mjerili sate.“

„Naučili smo raditi sat. Stavili smo ga na sunce i čekali sjenu koja pokaže koliko je sati. Kod nas je bilo deset sati!“

„Naučili smo i da taj sat mora biti prema sjeveru i onda može raditi.“

O predavaču „Pandice“ imaju samo riječi hvale! Složili su se da je bilo jako zanimljivo i zabavno te zaključili da je Dorian „sigurno puno učio o Svemiru kada je bio mali“ te da je „vjerojatno bio u Egiptu“ jer zna toliko toga.

Znatiželjne glavice ipak imaju još nekoliko nedoumica. Neke odgovore su danas dobili, ali već su smislili i neka nova pitanja. „Zašto neke zvijezde eksplodiraju?“, „Kako se maglice oblikuju?“ i „Zašto zvijezde po danu nestaju, a po noći se vraćaju? su samo neka od njih. Dorian je obećao doći ponovno, a nas to jako veseli jer smo primijetile da je u nekima danas upalio iskricu. I zato mu od srca hvala!

Marijana, Ines i Martina