Turistički vodič – Estonia, Finska, Južna Koreja

Pred sam kraj projekta, otputovali smo  u Estoniu, Finsku, a posebno u Južnu Koreju. Zašto posebno otkriti ću vam malo kasnije.

Čim naša teta Marijana uđe u sobu s laptopom i projektorom u rukama, djeca već znaju da im se spremaju nova, zanimljiva znanja.

Kao i uvijek prvo započinjemo s upoznavanjem zastava.

Usvojili smo znanja o Estoniji, da je glavni grad Tallin, katedralno brdo. No najjednostavnije je djeci bilo zapamtiti crkvu Sv. Olafa jer su je odmah povezali s crtićem Frozen, iako su i sami naglasili da to dvoje nemaju veze. Svi bi voljeli probati zimsko plivanje u ledenoj vodi i klizanje na Ruumu jezeru, ali najhrabriji su za ljuljanje na jaaako visokoj ljuljačci koja je u Estoniji vrsta sporta pod nazivom kiiking kojeg su vam zasigurno spominjali. Toliko ih je oduševio da su kao izazov kojeg su si sami zadali, najprije napravili pravi nacrt, a zatim konstruirali i same ljuljačke!

Pobjednici Eurosonga iz Estonije napravili su dobru atmosferu u skupini. Ponavljali smo pjesmu u više navrata iako ju nikada nismo čuli niti smo razumjeli riječi pjesme, ni znali ih izgovoriti, ali u Noticama je glavno da se pleše!

O Finskoj smo naučili da je glavni grad Helsinki i da ima veliku luku. Pažnju su im privukle iznimno velike i brojne knjižnice. Naučili smo da imaju narod Saami koji uzgaja sobove.

Najveći interes ipak su pokazali za polarnu svjetlost. Jako bi je voljeli svi vidjeti i ići u njihove ledene hotele, hotele u obliku iglua.  Naravno „stara“ informacija za njih je bila da se tamo nalazi selo Djeda Božićnjaka.

Ovaj je put logopedinja Marijana zadala zanimljiv izazov, a to je da djeca sama osmisle izazove za ovu radionicu. Prvi je izazov bio Kiiking, drugi je izazov gledanje suza sv. Lovra ljeti zajedno s roditeljima (svjesni su da polarnu svjetlost ovdje neće vidjeti pa su zvijezde dostojna zamjena) i treći izazov je bio napisati pismo Djedu Božićnjaku, jer zašto bi on primao pisma samo za Božić, on cijele godine može dobiti pažnju. Ipak, Djed Božičnjak je dobio samo dva pisma.

Slijedio je zadatak nad zadacima. Odlučili smo da za posljednju državu Južnu (Ružnu –kako su je neki u početku imenovali) Koreju malo podignemo ljestvicu i vidimo kako će se djeca snaći. Zadali smo da djeca s roditeljima istraže Južnu Koreju i naprave kratku prezentaciju. I nema se tu što puno za reći. Djeca su zadatak odradila vrhunski i neočekivano dobro. Plakati su fantastični, oni su puno naučili, spremili se za prezentairanje prijateljima i ne možemo vam opisati koje zadovoljstvo se na njima vidjelo kad su izlagali  i znali prepričati svoj plakat i odgovarati na pitanja. Jako uspješan zadatak i velika pohvala ide i roditeljima koji su posvetili vrijeme djeci da zajedno odrade ovaj zahtjevan, ali zanimljiv zadatak. Interesantno je da je svatko imao neku drugačiju informaciju, da su izdvojili informacije o Koreji koje su njihovo područje interesa , a jedna je djevojčica na kraju čak i zaplesala Gangam style jer je navela da od tamo proizlazi pjesma. Bravo svima. Kako je izledalo uvjerite se sami!!!

Plakati

S ovom radionicom završili smo ciklus radionica pod nazivom Turistički vodič. Zahvaljujući našoj Marijani svaka je bila poučna, zanimljiva i izazovna. Najvažnije da su djeca stekla nova znanja na zabavan način, igrajući se i nadamo se da će nešto ostati u pametnim glavicama. Kada u školi spomenu nešto od usvojenog da će se sjetiti i nas i reći „to smo radili u Noticama“!