Turistički vodič – Makedonija

U sklopu projekta NMK odlučili smo upoznati zemlje iz kojih nam stižu autori slikovnica, a to su Makedonija, Slovenija, Finska, Južna Koreja i Estonija. Notice su za početak svaku označile na globusu, a sada se uključila i naša logopedinja teta Marijana.

Ona je pripremila prezentaciju o Makedoniji, zemlji koja je prva na našem popisu. Iz nje je stigla Nevidljiva kuća i djevojčica Kala. Kroz prezentaciju upoznali smo geografski položaj, zastavu, pismo, jezik, novac, glavni grad, kroz video smo saznali puno i o planinama, kanjonu rijeke Vardar, psu šarplanincu, Kamenom mostu, Ohridskom jezeru, Kokinu, Kuklici, i još mnogim kulturnim manifestacijama kao što je svadba, plesovi, hrana. Mogli bi nabrajati u nedogled, ali samo nabrajanje ne bi bilo zanimljivo kada ne bi bilo i određenih zadataka proizašlih iz prezentacije. 

Dobili smo i pet izazova koje smo rješavali tijekom tjedna, a to su:

  • s roditeljima pripremiti nacionalno jelo tavče gravče ili gravče na tavče;  
  • napraviti nacrt freske te je kredom u boji precrtati;
  • iz plastelina, glinamola, kamenčića i sličnih materijala oblikovati “kamene svatove” iz Kuklice;
  • učiniti neko dobro djelo poput Majke Tereze (ovaj zadatak nam nije bio nepoznat jer već imamo kasicu na ulazu u sobu) i
  • naučiti pokrete plesova Teškoto i Tresenica.

Da bismo ove plesove lakše naučili pomogao nam je i barba Jasmin demonstrirajući pravilno izvođenje čučnjeva. Ozbiljno smo ga shvatili i svako smo jutro izveli po 30 čučnjeva da lakše naučimo plesati.

Veselimo se našoj idućoj destinaciji Sloveniji i izazovima koje nam priprema teta Marijana.