Uskrs u Zvjezdicama

Poticaj za pisanje ovog članka krije se u posjeti Hrvatskog fotosaveza i udruge Artour, kroz projekt kojeg provode pod nazivom „Promicanje i oživljavanje Hrvatske baštine – Sinergija sjećanja“. Kako im je tema bila oslikavanje platnenih vrećica tehnikom otiskivanja trajnim bojama motivima pisanica, košarica i proljetnom kockavicom, koja je i zakonom zaštićena, tako smo se i mi nastavili baviti uskršnjim motivima.

Kroz prvi tjedan više smo se bavili temom pilića i pisanica. Roditelje smo zamolili da donesu ispuhano jaje te su ih djeca bojala i ukrašavala temperama. Izradili smo i posebno ekološko gnijezdo ukrašeno cvijetićima u koje smo stavili dovršene pisanice. Od iscrtanih dijelova djeca su sastavila pile, trebalo je tu puno truda, rezanja, lijepljenja te spajanja. Također su bojali pisanice i izrezivali po uzorku vježbajući kroz to finu motoriku. Učili smo i pjesmicu „Pile“ prateći ritam štapićima i šuškalicama.

Kroz drugi tjedan posvetili smo se više zečićima. Bilo je tu bojanja zečića te izrada proljetnog vijenca. Djeca su bojala i izrezivala cvjetiće te smo sve pričvrstili na izrađeni vijenac. Slušajući pjesmicu „Hop, hop zeko“ izvježbali smo koreografiju. No uz pjesmu nismo vježbali samo cijelo tijelo, nego smo i učili lijevo, desno, gore, dolje, okreni se i drugo. Ne moramo napominjati da je bilo veselo.

Osim svega naučenoga i zabave, djeca su kući odnijela i izrađenu čestitku. Predškolci su se potrudili i samostalno napisali Sretan Uskrs. Svi smo se dobro zabavili i puno toga naučili. Željno iščekujemo slijedeće projekte.

Pozdrav od Zvjezdica!

Odgojiteljice Ivana i Amelija