Veliko finale “Naše male knjižnice”

Nakon što smo kroz cijelu pedagošku godinu vrlo aktivno sudjelovali u projektu Naša mala knjižnica, odlučili smo provjeriti koliko smo toga i zapamtili, jer sve nam je bilo vrlo zabavno, zanimljivo, poticajno. Kako to napraviti? Mi jako volimo kvizove, pa smo tako i ovaj put odlučili zabaviti se kroz igre. Namjera je bila da to odigramo pred roditeljima na našem završnom druženju, ali pretpremijera ipak je bila u vrijeme Dana otvorenih vrata vrtića kada su nam u skupini boravili gosti iz društvene zajednice. Njih smo imenovali počasnim povjerenstvom –komisijom za varanje.

Ali krenimo redom…

Najprije je trebalo oformiti ekipe, a njih su birali kapetani. I kapetani su odabrani nasumično, gdje se prst zaustavi. Tako smo dobili četiri ekipe s po pet ili šest članova. Ime ekipa su izvlačili kapetani, a to su: Kala, Bruna, Jež i Plava patka – junaci pročitanih slikovnica iz projekta.

Igrali smo četiri igre:

– slagalice nastale po naslovnicama slikovnica (20 dijelova);

– memory koji smo dobili na poklon od prijateljskog vrtića Škrinjica iz Radoboja, a čiji parovi su isto dijelovi ilustracija iz slikovnica;

– asocijacije – likovi iz slikovnica i

– zastave – države iz kojih nam stižu autori slikovnica.

Prva je igra bila vrlo napeta. Kapetani su sa stola uzeli komplete slagalica ne znajući koja je koja i dva člana ekipe uz kapetana trebala su ih složiti u najkraćem mogućem roku. Bodove su dobivali redoslijedom kojim su završavali slaganje (od 4 do 1).

Drugu igru igrao je po jedan član iz ekipe (po kapetanovom izboru opet). I tu je bilo napeto jer na kraju nitko nije sjedio, nego smo se svi nagnuli i pratili igru. Bodove su dobili po broju nađenih parova.

Asocijacije su isto tako protekle u veseloj atmosferi, a bodovali su se po broju otvorenih polja i dodatnih 5 bodova po konačnom rješenju. 

U posljednjoj igri kapetani su izvukli zastavu jedne države i trebali su u suradnji s ostalim članovima ekipe nabrojati što više znamenitosti iz te države (glavni grad, hrana, ples, prirodne ljepote, poznata ličnost i dr.). Za dogovor su imali jednu minutu, a isto toliko i za izlaganje. Bodovi su bili po broju nabrojanih znamenitosti.

Sve smo bodove zapisivali u tablicu, no nećemo Vam ih otkriti jer NIJE VAŽNO POBIJEDITI, NEGO ČITATI!

Tijekom cijelog kviza bilo je vrlo veselo, navijačko, suradničko ozračje u skupini što možete vidjeti kako na fotografijama tako i na video isječku https://youtu.be/KbLE_7MpBSQ.

I za kraj, Notice su dobile zahvalnice za sudjelovanje u projektu, a očekujemo i nagradu od organizatora projekta, za uspješno odrađene nagradne zadatke.