Video modeliranje aktivnosti oblačenja, svlačenja i obuvanja

Tijekom pedagoške godine 2023./2024. održan je ciklus radionica „Djeca s izazovima u svakodnevnim aktivnostima“ koju je vodila naša radna terapeutkinja Nikolina Janeković. Kroz radionice odgojitelji su naučili na koji način podučavati djecu novim aktivnostima i koje metode mogu koristiti u radu. Spoznali su koje su nam sve komponente potrebne za izvedbu aktivnosti, kako raščlaniti aktivnost na korake, voditi pokret, ulančavati korake, upotrebu znakova…

Odgojitelji su tijekom edukacije naveli aktivnosti koje su im najizazovnije te zahtijevaju pristup jedan na jedan, a zbog specifičnosti posla to vrlo često nije moguće. Kao zaključak radionice rodila se ideja o korištenju video modeliranja u odgojno-obrazovnom radu.

Video modeliranje je metoda učenja novih vještina ili ponašanja koja uključuje prethodno snimljen videozapis osobe koja prikazuje ciljanu aktivnost ili ponašanje. Prednost te metode jesu dostupnost i dosljednost, te dijete video može gledati kada god želi. U izradi videa sudjelovale su odgojiteljice: Doris Mustać, Sara Blagojević, Barbara Letić Mujačić, Adriana Kučić Brusić, Yvonne Doreen Vidulić, Monica Jukić, Amelija Cvitkušić, Marija Eliza Sereki, Sandra Jureković, a video zapis je obradila Laura Raić. Zahvaljujemo se i našim slatkim modelima Eni Jureković i Mari Begić, koje su strpljivo odradile snimanje.

Nadamo se da ćete i vi, dragi roditelji, koristiti ove materijale kako bi vaše dijete postalo što samostalnije i zadovoljnije zbog napretka.