Vremenska prognoza u Pčelicama

U sklopu programa “Odgoj za humanost od malih nogu” u odgojno-obrazovnoj skupini Pčelice u Velom Lošinju provedena je aktivnost Vremenska prognoza na temu preuzimanja odgovornosti za vlastito zdravlje, vremenski uvjeti i način zaštite iz cjeline Zaštita zdravlja.

Cilj aktivnosti je da djeca razumiju kako se odijevati i što raditi ovisno o vremenskim uvjetima.

Tijek aktivnosti: Djeca pogađaju koje godišnje doba predstavlja kombinacija odjeće koju odijevam ili ponašanje koje prezentiram (npr. medo koji se budi iz zimskog sna – proljeće). O svakoj kombinaciji otvaramo kratku raspravu te zaključujemo zašto se baš o tom godišnjem dobu radi te o važnosti usklađivanja ponašanja i odjeće s vremenskim uvjetima. Djeci su potom ponuđeni radni listovi, gdje trebaju spojiti odgovarajuće pojmove s ponuđenim slikama i po završetku obojati ih. Za kraj, većina djece prilazi mjestu s rekvizitima (raznom odjećom i obućom: gumene čizme, sunčane naočale, ručnik, kišobran, kabanica, japanke, šešir, šal, kapa, rukavice, vunene čarape, kaput,… te simbolima određenih godišnjih doba: cvijeće, sunce, oblak, snijeg, kiša, uši mede, ptičica…) i sama kombiniraju što odjenuti.

Zaključak aktivnosti je da su djeca usvojila pravilne obrasce prepoznavanja i ponašanja i na taj način su stekla znanja i mogu pokazati odgovornost za vlastito zdravlje.

Odgojiteljica Amelija Cvitkušić