W sjedenje

Razvoj djeteta sastoji se od raznih faktora, a jedan od njih je i pravilno sjedenje. Igranjem na podu djeca jačaju mišiće trupa, razvijaju rotaciju trupa, vježbaju prelaženje središnje linije tijela, te bilateralnu koordinaciju. Često možemo primijetiti da djeca sjede s nogama u W poziciji. W sjed je položaj u kojem dijete sjedi na podu sa svijenim potkoljenicama tako da zajedno s natkoljenicama čine oblik slova W. Ukoliko dijete sjedi na podu isključivo u tom položaju ograničava se pokretljivost trupa, a samim time i sprječava normalan motorički razvoj. Kod djece koja sjede u tom položaju i nakon navršene druge godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tijela i ravnoteže potrebne za određene motoričke vještine poput skakanja i trčanja, a isto tako utječe i na razvoj fine motorike. Takav način sjedenja djetetu daje široku bazu oslonca, ali pri ovom položaju dolazi do jake rotacije kukova što utječe na položaj koljena i skočnih zglobova koji su tada pod velikim opterećenjem.

Dugoročne ortopedske komplikacije:

  1. Ograničeno pomicanje kukova

W sjedenje stvara veliki pritisak na kukove i koljena te se oni s vremenom naviknu na taj pritisak. Dugoročno sjedenje u ovoj poziciji ograničit će pomicanje kukova te će dijete s vremenom imati više problema sjediti s nogama ispred sebe.

  1. Zategnutost mišića

Zategnutost se najčešće može osjetiti s jedne strane kukova, a dijete će imati problema održavati ravnotežu koristeći samo jednu nogu.

  1. Dislokacija kukova

Učestalo sjedenje u W poziciji može rezultirati dislokacijom kukova.

  1. Slabost mišića tupa

U W položaju nedovoljno se aktiviraju mišića trupa, što može rezultirati lošom posturom tijela.

U W poziciji sjedenja, djeca imaju veću potporu trupa, ali im ta pozicija onemogućava rotaciju trupa za igranje lijevo ili desno, već samo ispred sebe zbog čega izostaje razvoj i kontrola nad rotacijom tijela i prelaženje središnje linije tijela. Djeca najčešće sjede u W sjedu zbog slabosti mišića trupa, a ovaj položaj oslabit će ih još i više, stoga je jako važno uvijek ispraviti dijete ukoliko se nalazi u ovom položaju tijekom igre.

 

Kako ispraviti W sjed kod djece?

Najvažnija je prevencija, odnosno naučiti dijete kako da pravilno sjedi tijekom igre. Kada dijete kleči i igra se na podu, držite djetetova koljena i stopala jedno uz drugo kako ne bi došlo do W sjeda. Ukoliko je dijete već razvilo naviku sjedenja u W sjedu, podsjetite ga da sjedne na drugačiji način. Odvikavanje od ovakvog sjedenja neće biti lako, baš zato što dijete osjeća određenu sigurnost i stabilnost. Svakodnevno, dijete treba podsjećati da sjedne u drugačiji položaj, da su noge ispred njega, raširene ili ne, da kleči, sjedi prekriženih nogu, na boku… Isto tako, na podu se može igrati i u potrbušnom položaju. Dakle, vrlo je bitno da roditelji potiču svoju djecu da sjede u sigurnijim i zdravijim položajima. Iako će ovakvo odvikavanje trajati dugo, budite strpljivi te pohvalite dijete svaki put kada sjedi pravilno. 

 

 Alternativni načini sjedenja