Život ptica

Aktivnosti o pticama započeli smo pričom „Pismo za Bodu“. Kroz priču smo naučili čime se ptice hrane i kako mi možemo hraniti ptice tijekom zime kad nema dovoljno hrane u prirodi. Naučili smo da ptice žive u šumi, ali i u našoj okolini. Naučili smo i da se ptice rađaju iz jaja i da im je tijelo pokriveno perjem.

Djeci je ponuđena velika grana s koje su plastičnim nožićima skidali koru, a onda povećalom promatrali tragove koje su napravili crvići ispod kore te tražili moguće bubice i crviće. Kroz aplikacije ptica, te fotografije u enciklopediji, djeca su naučila različite vrste ptica. Slušali smo pjev ptica, kako s uređaja, tako i uživo u prirodi. Tako smo razvijali auditivnu percepciju. Promatrali smo galebove i vrane koje često nadlijeću naš vrtić. Djeci smo uprizorile igrokaze „Dvije ptičice“ i “Proljetno buđenje“. Naučili smo pjesmicu „Zapjevala ptica sjenica“ i brojalicu „Jedna vrana gakala“. Uz brojalicu smo svirali instrumente: drvene štapiće, šuškalice i činele.

Uspoređivali smo dijelove tijela čovjeka i ptice. Kroz likovnu aktivnost crtanja grafitnom olovkom crtali smo pticu. Kroz jednostavni radni listić uspoređivali smo i spajali ptice s njihovim sjenama. Igrali smo igre „Ptičice u gnijezda“ i „Čvorak“. Izradili smo gnijezdo od suhe trave, grančica, suhih borovih iglica i perja. U njega smo stavili jaja i sjenicu.

Cilj ovih aktivnosti je bio usvajanje i proširivanje znanja o pticama koje žive u našoj okolini. Htjele smo da naši Mravići nauče njihove dijelove tijela, čime je pokriveno njihovo tijelo te čime se hrane. Također, cilj nam je bio da djeca čuju njihov pjev i upoznaju različite vrsta ptica, a sve kroz igru i zabavu.