Dani otvorenih vrata Vrtića i proslava 40. obljetnice otvorenja centralnog objekta

U razdoblju od 23.5. do 25.5.2023. godine povodom 40. obljetnice centralnog objekta vrtića započeli su Dani otvorenih vrata Dječjeg vrtića Cvrčak. U predstojećim Danima Vrtić je organizirao raznovrsna događanja za djecu i roditelje, a sve s ciljem upoznavanja javnosti, sadašnjih i budućih polaznika vrtića s odgojno-obrazovnim radom i raznovrsnim aktivnostima koje se svakodnevno provode u vrtiću. Također, postavljena je i izložba na kojoj je prikazan rad i rast vrtića od njegovih početaka pa do današnjih dana koju se svakodnevno može razgledati.

Pokušajmo krenuti redom i prikazati sva zbivanja kod malog Cvrčka…

Na svečanosti otvaranja Dana, koji su započeli pjesmom Cvrčak u izvedbi skupina Notice i Gumbići, prisustvovali su brojni predstavnici lokalne zajednice s kojima često surađujemo i obogaćujemo svoj odgojno-obrazovni rad tijekom cijele pedagoške godine. Veseli nas što smo im ove godine predstavili i nešto novo, a to je promotivni video vrtića u kojem smo prikazali Cvrčkov dom i njegove male i velike stanare. Potom smo goste nakratko ugostili u naše odgojno-obrazovne skupine kako bi se malo poigrali i iz prve ruke saznali čime se djeca i odgojitelji (-ice) bave tijekom dana. Nadamo se da im je bilo poučno i zanimljivo.

Prvoga dana u poslijepodnevnim satima uslijedile su i igraonice za roditelje i djecu jasličkih skupina centralnog objekta te za sve skupine područnih objekata u Malom i Velom Lošinju te Nerezinama.

Odgojitelji (-ice) su osmislili i proveli raznovrsne zanimljive radionice u kojima su djeca s roditeljima mogla slikati, vježbati, saditi, graditi, zabavljati se i razvijati predvještine čitanja i pisanja, predmatematičke, senzomotoričke i druge vještine. Kako je to izgledalo pogledajte u nastavku.

Drugoga dana organizirali smo sportski dan s trenerima, igračima i članovima sportskih klubova našega grada. Neke smo ugostili u vrtiću, dok su drugi ugostili nas na svojim terenima i igralištima. Bilo nam je zabavno, zanimljivo i drugačije, a više možete pročitati u članku “U zdravom tijelu, zdrav duh!” Sportski dan u Dječjem vrtiću Cvrčak. Još jednom hvala svima koji su nam se pridružili i obogatili ovaj dan.

Istoga dana u poslijepodnevnim satima odvijale su se radionice za djecu i roditelje vrtićkih odgojno-obrazovnih skupina. Brojna su djeca sa svojim roditeljima konstruirala raznovrsnim kockama, slikala i crtala, igrala društvene igre, izradila i oslikala hotele za kukce, razvijala svoje predvještine čitanja i pisanja, predmatematičke i senzomotoričke vještine, izrađivala raznovrsne tvorevine od prirodnina i pedagoški neoblikovanog materijala te prije odlaska poslušala priču Mali majmun u velikoj brizi. Kako je bilo, najbolje će vam dočarati fotografije kojih je bilo koliko i mora oko nas, a mi smo neke izdvojili za vas.

Posljednjeg je dana u jutarnjim satima uslijedila predstava za djecu svih vrtićkih odgojno-obrazovnih skupina i radionica za djecu nepolaznike vrtića u poslijepodnevnim satima. Moramo posvetiti nekoliko rečenica predstavi Fora bajka koju su osmislile i odigrale odgojiteljice našeg vrtića. Naime, desilo se nešto veoma neobično! Vuk je odlučio da više neće biti „zločesti“ vuk koji straši Crvenkapu, praščićima otpuhuje kućice i jede kozliće. Odlučio je postati „dobar“ vuk, jesti voće i povrće i ne stvarati neprilike. I tako je ipak stvorio veliku nepriliku, jer kad Vuka ne bi bilo koliko bi priča loše završilo?! Naši su mališani pouku shvatili i osmjesima ozarili odgojiteljicama lica.

Poslijepodnevna radionica za djecu nepolaznike vrtića okupila je malene koji će ubrzo postati Cvrčkovi prijatelji. Odgojiteljice svih jasličkih skupina Vrtića pripremile su im raznovrsne didaktičke materijale i aktivnosti kojima su mogli upoznati što se i kako u vrtiću radi. Bilo je šareno, aktivno, zabavno i još puno više. Fotografije će zasigurno to dočarati…

I na samom kraju još jednom hvala svima; ravnateljici i odgojno-obrazovnim djelatnicima na osmišljavanju i realizaciji radionica, predstave, nastupa, izložbe i svega ostaloga; tehničkom osoblju na svim potrebnim „pred, za vrijeme i nakon“ radnjama, roditeljima i dječici na odazivu te svim suradnicima – predstavnicima lokalne zajednice. Zajedničkim angažmanom polučili smo uspjeh Dana otvorenih vrata našega vrtića!

 

Doris Vešković Muškardin, str.sur.pedagoginja