Darivanje djece

Kako su pred nama božićni i novogodišnji blagdani, mnogi roditelji razmišljaju što kupiti i čime darivati svoje dijete. Ovo pitanje javlja se i ne vezano za blagdane, možda je sada samo naglašenije. Često puta kao roditelji upadamo u zamku ispunjavanja djetetovih želja koje nisu uvijek u skladu s djetetovim potrebama, a niti s materijalnim mogućnostima roditelja. U silnoj želji da naše dijete ne bude izolirano, da nema ono što drugi imaju, da ne bude za nešto uskraćeno, da ga usrećimo, podliježemo pritiscima raznih reklama koje nam se nude na svakom koraku. I djeci koja su izložena tim istim reklamama stvara se umjetna potreba za materijalnim stvarima, odnosno za razno raznim igračkama koje im ne trebaju. Često se zna dogoditi, i kada dobije igračku koju je željelo, da je ona interes djetetove igre vrlo kratko i da već želi nešto drugo, nešto novo.

Smisao darivanja nije u kupovanju raznih materijalnih stvari i ispunjavanju svake djetetove želje. Samo time, rijetko ćemo usrećiti dijete. Ono najčešće niti ne pamti sve igračke i stvari koje je dobilo. Ono pamti i nosi u život nešto sasvim drugo. Nešto što se novcem ne može kupiti. Niti jedna materijalna stvar ne može nadomjestiti vašu ljubav, pažnju i vrijeme posvećenu djetetu. Dijete pamti zajedničke trenutke provedene s mamom i tatom, smijeh, zabavu, igru, razgovor, maženje, bilo koju aktivnost koju radite zajedno. U koju ste uključeni i vi i dijete. Iskoristite ovo blagdansko vrijeme za stvaranje obiteljskog ozračja, punog ljubavi, međusobnog uvažavanja i povjerenja. I ne zaboravite kod djece razvijati osjećaj zahvalnosti. Ne samo površnog „Hvala“ za primljene poklone, nego po vašem primjeru, zahvalnosti za sve ono što imaju.

Bez obzira jesmo li vjernici ili ne, ništa nas ne sprječava da nas ponese blagdansko ozračje, da stavimo osmijeh na lice, da činimo dobra djela, da budemo s ljudima koje volimo i krenemo radosni i zahvalni u Novu 2024. godinu!

I na kraju, predlažemo vam aktivnosti koje možete raditi zajedno s djecom iščekujući radosno Božić:

 1. Prošećite se navečer našim gradom kada su upaljene lampice, prisustvujte događanjima za djecu na Adventu u Lošinju, posjetite „Božićni sajam“ na pjacalu svetog Josipa, prošećite do adventskog vijenca i jaslica.
 2. Bez obzira koliko ste spretni i kreativni, izradite s djecom božićne ukrase za vaš bor i dekoraciju za vaš dom. Sigurno će biti najljepša.
 3. Okitite zajedno bor i napravite jaslice.
 4. Izradite čestitke koje ćete poslati ili dati uz poklon svojim bližnjima.
 5. Pecite zajedno božićne kekse.
 6. Uključite djecu u odabir i ukrašavanja poklona za druge ukućane ili prijatelje.
 7. Zajedno pospremite igračke, očistite prašinu, usisajte…
 8. Posjetite nekog iz svoje okoline tko nema djecu ili je možda sam i uljepšajte mu ove dane.
 9. Sudjelujte s djecom u nekoj od humanitarnih akcija, neka budu ponosni i sretni da i oni nekoga daruju.
 10. Čitajte im božićne priče, pričajte kako ste vi slavili Božić kada ste bili djeca.
 11. Radite što god vam padne napamet zajedno sa svojim djetetom posvećeni tada samo njemu.

I ne zaboravite, važno je da dijete uz blagdan dobije puno više od lijepo umotanih darova. Darovi koji nemaju cijenu i koji se ne mogu kupiti, ti su darovi najvažniji! Darivanje neka bude samo podsjetnik na našu povezanost, a ne smisao našeg odnosa. Važno je da dijete dobije poruku ljubavi i da ga se nauči da ljubav podijeli s drugima.

Želimo vam blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2024. godinu!

Vaše kockaste odgajateljice Ana i Borka!