Isprobavanje nove slikarske tehnike

Grataž (franc.grattage-grebanje) je slikarska tehnika za koju je potreban čvrst gladak papir koji obojamo pastelnim bojama i to najbolje uljnim. Možemo bojati u jednoj ili više različitih boja. Preko sloja pastelnih boja nanesemo sloj crnog tuša ili crne tempere. Kada se sve osuši, po toj suhoj podlozi crtež grebemo štapićem, čavlom ili nekim predmetom s oštricom. Tako dobijemo željen crtež koji crtamo oštrim predmetom povlačeći linije za željeni motiv.

Bubamare su se okušale u ovoj tehnici i to u vrijeme Uskrsa. Jaje koje smo napravili kao  čestitku za naše najmilije bilo je napravljeno u tehnici grataž.

Koristili smo karton koji smo izrezali u obliku jajeta i njega smo obojali pastelnim bojama koliko god smo mogli bolje utrljati. Preko sloja pastelnih boja obojali smo crnu temperu, a djevojčice su izabrale i rozu temperu. Kada se podloga osušila drvenim smo štapićem i alatom za modeliranje plastelina, grebali podlogu u svim smjerovima. Grebanjem smo dobili različite crte u svim bojama, ovisno što smo prethodno nanijeli. Naše pogrebane crte bile su šarene i jaje je bilo prošarano šarenim crtama.

Ovo su naši prvi koraci u upoznavanju ove tehnike. Ruka nam se brzo umorila i pokreti su nam bili otežani. Vježbom ćemo zasigurno moći ovom tehnikom bolje nacrtati željeni crtež, možda cvijet, možda sunce, kuću, sebe, ili nešto drugo.

U ovom smo uživali bez obzira što nam je bilo teško i često smo se odmarali. Skidajući sloj tempere počele su izvirivati nijanse pastelnih boja i to je bilo nekako čarobno nastajanje svih tih šarenih crta.

Lijepo je istraživati i nikada nismo mali da bi nešto istražili.

Tako smo ovu tehniku prilagodili sebi i svojim mogućnostima, a kada narastemo iskušat  ćemo se u pravoj tehnici kako piše u knjigama.

Sigurno će naši radovi biti zanimljivi, a mi ćemo uživati u njihovom nastajanju.