Istražujemo boje

Nakon aktivnosti taktilnih ploča i osjetila dodira, koje je najdominantnije u prve tri godine života, na red su stigle aktivnosti bojama. Tijekom odgojno – obrazovnog rada uočeno je da su djeca pokazala zanimanje za boje i imenovanje boja pa smo tako oformili centar boja te osmislili razne aktivnosti kako bi djeci, na njima zanimljiv, jednostavan i prihvatljiv način, prikazali osnovne boje.

Percepcija boja kod djeteta razvija se s osnovnim bojama kao što su žuta, crvena, plava i zelena boja, a tijekom ranog djetinjstva dijete uči prepoznavati boje, imenovati ih i razvrstavati. Djeca u 3. godini života sposobna su razlikovati i imenovati boju te svoj prvi doživljaj boja dožive baš u roditeljskom domu ili u jaslicama/vrtiću.

Aktivnosti smo započeli slikovnicom Boje koju svakodnevno listamo, imenujemo boje, a tako je nastao i centar boja.

Kroz istraživačko – spoznajne aktivnosti, djeca imaju priliku sortirati, sparivati, nizati, pridruživati te uspoređivati boje pa tako kockice, sličice, štapiće, loptice i pompone pridodaju predlošku ili mjestu određene boje.

Kroz likovne aktivnosti, djeca se izražavaju raznim likovnim materijalima kao što su olovke u boji, flomasteri, pastele i tempere.

Interes za učenjem boja traje te ćemo ga i dalje razvijati, uz razne nove poticaje, igre i istraživačke aktivnosti.