Od Svete Lucije do Božića

Slavimo Sv. Luciju nositeljicu svjetla

“Sveta Luce, ukaži mi sunce!” govorilo se u narodu prateći vremenske prilike tijekom slijedećih 12 dana, odnosno sve do Badnjaka. Možemo reći da je to na neki način i simbolično povezano s imenom svete Lucije koje na latinskom znači svjetlo.

Na dan Svete Lucije djecu se darivalo voćem, slatkišima ili suhim smokvama ostavljenim u čarapama, pod jastukom ili papučama. Budući da je zaštitnica vida, na njezin je dan postojala zabrana tkanja, vezenja ili šivanja.

Vesela dječja aktivnost sijanja pšenice za Sv. Luciju

Ova aktivnost popularna je u svim hrvatskim obiteljima koje dočekuju Božić. Pšenica se sije na Svetu Luciju, a simbolizira obnovu života. Kako pravilno posijati i održavati pšenicu? Odaberemo posudu te po želji u nju postavimo i visoku svijeću. Posudu možemo napuniti ili zemljom, ili slojevima vate koju ćemo dobro navlažiti. Po površini posijemo debeli sloj pšenice.

U tjednu prije Božića okitili smo veliki bor u holu radovima koje su djeca izradila i bor u našoj garderobi. Sva su djeca tražila kuglice i ukrase kako bi više puta ovjesili kuglicu na bor. Nakon kićenja djeca su se divila šarenom boru, a radosti i veselju nije bilo kraja.

I što bi se reklo kao “šećer na kraju”, pred sam blagdan Božića, posjetio nas je djed Božićnjak koji je djeci podjelio poklone jer su djeca bila jako dobra, a djeca su mu pjevala poznate Zvončiće.