Oni su mali, ali su veliki…

“Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali.”

Jedna od poznatih rečenica uz koje su odrasle mnoge generacije zahvaljujući poznatim Smogovcima. Ova rečenica nam puno toga može reći. Koliko god nam se djeca od dvije godine ponekad čine mala za neke stvari, oni su upravo dosta veliki da ne budu mali. Mi ćemo u ovom članku nastaviti pisati o samostalnosti, ali ovaj put o samostalnosti pri oblačenju i pospremanju. Kako li je samo lijepo promatrati dječja lica i raspoloženje kada nešto uspiju odraditi sami. Kako ih je lijepo promatrati nakon primljene pohvale za trud i pokušaj, neovisno o ishodu aktivnosti. Upravo zbog takvih stvari, kod djeteta se budi osjećaj prihvaćenosti, ljubavi, vlastite vrijednosti i uspješnosti.

Mi smo u našoj skupini počeli poticati djecu na djelomično samostalno oblačenje i svlačenje kod pripreme za poslijepodnevni odmor i prije izlaska na dvorište. Ispočetka smo primijetili da djeca sjednu i čekaju nas bez da pokušaju sami. Sada već usvajaju pravilo da pokušaju sami, a da ćemo mi svima doći pomoći. Velike su to stvari za njih i iz dana u dan se vidi veliki napredak. Obuću gotovo sva djeca znaju sama izuti, a trudimo se naučiti i obuti. Nekima to već duže vrijeme ide jako dobro, a neki se i dalje trude i vježbaju. Jako je bitno da je obuća komotna i laka za obuti. Također je bitno da obuća nije na vezice jer je onda dijete bespomoćno i da hoće, ne može se obuti samo. Budući da dijete sve radi sporije, roditelji često radi manjka vremena ili nestrpljenja prekidaju njegove napore i sami završavaju zadatak. Pokušajte malo ranije nego inače krenuti s obuvanjem kako bi mogli pustiti dijete da samo završi zadatak, vježbajte svoje strpljenje i uz pohvale i poticanje ohrabrite dijete da završi zadatak uspješno.

Također smo počeli poticati i učiti djecu na samostalno svlačenje i oblačenje. Mi im skinemo hlačice do koljena, a onda oni sami završavaju zadatak do kraja. E sad se tu vide različiti dječji karakteri. Neke Kockice odmah odustaju i traže pomoć, neke Kockice se ljute, neke Kockice se trude do kraja, a neke Kockice se samo prave da spavaju. ? Čarape svi znaju skinuti sami, ali ponekad od navlačenja i naprezanja jedna sasvim mala čarapa postane duga dokoljenka.

Vrlo su šarene naše Kockice i užitak ih je gledati kako iz dana u dan rastu, sazrijevaju i uče prihvaćati sve uspone i padove tijekom dana. Neki su se ispočetka teško nosili s neuspjehom, a sada se sve više i više bore da ga uspiju prevladati i dostići uspjeh. Majice ih učimo skidati preko glave, mi im pomognemo sa izvlačenjem rukava, a onda oni sami traže izlaz iz majice. Kada oblače hlačice vrlo često se pretvore u male sirene, jer često dvije noge završe u jednoj nogavici. Onda nastane smijeh i zabava i vrlo brzo shvate da je samostalno oblačenje baš zabavno.

Nakon dobre i kvalitetne igre, soba je često sve samo ne uredna. Od početka učimo Kockice vraćati stvari na svoje mjesto. Prvo im baš nije bilo jasno gdje je mjesto kojim igračkama, ali sada su to već vrlo dobro naučili. Bez obzira što su naučili, ne znači da ih i vraćaju na mjesto. Ponekad umjesto igračaka oni završe u kutiji ili na stolu i pretvore spremanje u jednu zabavnu igru. Vrlo su dosjetljive naše Kockice.

Mi smo tu da ih učimo i podsjećamo da se odgovorno služe igračkama i predmetima iz sobe i da ih nakon igre vrate na svoje mjesto. Pokušajte ih i vi kod kuće poticati na to. Olakšat ćete im ako sortirate igračke prema vrsti da ih dijete u igri lakše pronađe, ali i da ih lakše vrati.

Kao i u prošlom članku, tako i u ovom naše Kockice zaslužuju jednu veliku pohvalu jer se trude, rastu zajedno s nama i iz dana u dan usvajaju nove vještine i znanja. Također i roditelji naših Kockica zaslužuju jednu veliku pohvalu jer surađuju s nama, trude se i brinu da sve što započnemo u vrtiću, oni nastave kod kuće. Jer tako je lakše učiti, tako je lakše rasti, tako je lakše napredovati. Djeca se na taj način osjećaju i u vrtiću kao da su kod kuće, jači im je osjećaj sigurnosti i mira te se na svim poljima brže i uspješnije razvijaju. Veselimo se novim izazovima, učenjima i rastu.

Pozdravljaju Vas Vaše odgojiteljice Borka i Ana!