Prosinac u „Cvjetićima“

U atmosferi Božića, naša skupina Cvjetići nije mirno sjedila – imali smo pune ruke posla. Ove smo se godine odlučili posebno potruditi kako bismo iznenadili svetog Nikolu. Naš je cilj bio, ne samo darovati mu nove čizmice koje smo izradili, već i stvoriti ugodnu atmosferu u našoj sobi postavljanjem kamina koji će nas grijati svojom toplinom tijekom blagdana. Odlučno smo krenuli na posao. Izrada kamina nije bila jednostavna zadaća, ali s puno volje i želje, uspjeli smo ga oslikati koristeći kistove, spužvice i naše prstiće. Korak po korak, zajedničkim snagama, uspjeli smo ga dovršiti. Kada je kamin bio spreman, na njega smo pažljivo objesili naše čizmice, koje smo prethodno obojali i ukrasili vatom.

Nismo stali samo na tome. Odlučili smo se uključiti i u humanitarni program Adventa u organizaciji Društva Naša Djeca. Naša mala barka pretvorena je u simpatičnog Djeda Božićnjaka. Jedro je obojeno u crveno, predstavljajući kapu, dok smo na trup zalijepili vatu koja je simbolizirala bradu Djeda Božićnjaka. S malim dodatkom – crvenim nosom – naš Djed Božićnjak bio je potpun.

Vrijeme brzo prolazi kada se marljivo radi. Tako je bilo i za nas. Uskoro je stigao blagdan svete Lucije, koji smo proslavili sadnjom pšenice. Kao krajnji doprinos, sudjelovali smo u izradi ručnih radova za humanitarni štand.

Da bismo dodatno unijeli božićni duh u našu sobu, neprestano smo slušali božićnu glazbu koju smo okrunili plesnim pokretima. Uz toplinu kamina i radost koju smo dijelili, naš Božić bio je ispunjen zajedništvom, kreativnošću i ljubavlju prema onima kojima smo darivali svoje vrijeme i trud.

Kroz sve ove aktivnosti, Cvjetići ne samo obogaćuju svoje iskustvo Božića, već i aktivno rade na razvoju širokog spektra vještina. Rad s kistovima, spužvicama i lijepljenje ukrasa pomažu u razvoju finih motoričkih vještina. Proces izrade kamina, transformacija barke u Djeda Božićnjaka i sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima potiču kreativno razmišljanje, percepciju oblika, boja i tekstura te razumijevanje uzroka i posljedica. Sudjelovanje u timskim aktivnostima podupire razvoj socijalnih vještina poput dijeljenja, suradnje i uvažavanja osjećaja i potreba drugih. Kroz stvaranje i ukrašavanje čizmica za svetog Nikolu, kao i izradu darova za humanitarni štand, djeca razvijaju osjećaj samopouzdanja, ponosa i zadovoljstva te uče važnost davanja i pomaganja drugima. Iako su još uvijek mali, ove aktivnosti pružaju temelje za daljnji razvoj njihovih sposobnosti i vrijednosti koje će ih pratiti kroz daljnje godine djetinjstva i odrastanja.