Tjedan zdravlja

Tjedan zdravlja u vrtiću pokrenut je od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  kako bi se zajedno s djecom i obiteljima osvijestila važnost brige o zdravlju te kako bi naučili nove načine kako djeci približiti zdrave navike. Mi smo se vrlo rado odazvali pozivu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojem se pozivaju svi vrtići i druge organizacije koje se bave djecom predškolske dobi u Republici Hrvatskoj  da pokažu svoje aktivnosti brige o zdravlju djece. Ove se godine u sklopu Tjedna zdravlja obilježavao Tjedan PRAVILNE PREHRANE. Kroz tjedan prepun aktivnosti naučili smo koje namirnice su najbolje za naš rast i razvoj, koje namirnice čuvaju naše zdravlje i kako složiti tanjur pravilne prehrane koji će nam davati energiju tijekom cijelog dana. Upoznali smo se i s obrocima, vrstama namirnica i brojnim drugim dobrobitima koje nam pruža hrana. Tijekom cijelog tjedna govorili smo o voću, povrću, žitaricama, ugljikohidratima i mliječnim proizvodima. Govorili smo o hrani u svim oblicima i o hrani za zdravlje. Usvajanjem novih znanja o hrani i prehrani napravili smo korak prema ostvarivanju jednog od naših najvrijednijih prava – prava na zdravlje!

U realizaciji aktivnosti u vrtiću surađivali smo s kuharicama te po potrebi prilagođavali jelovnik kako bismo „pratili“ vrstu namirnica predloženu po danima.

Svakog dana obilježili smo jednu od tema kojom smo djeci ukazali na važnost pravilne prehrane za zdravlje:

  • Ponedjeljak: ŽITARICE – Žitarice za dobar početak tjedna!
  • Utorak: POVRĆE – Varivom se počasti, kako bi ti povrće moglo snagu dati!
  • Srijeda: MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI – Sjajne zube zahvaljujući siru i mlijeku pokaži, a svoje kosti osnaži!
  • Četvrtak: VOĆE – U četvrtak voće pojedi i umor pobijedi!
  • Petak: BJELANČEVINE – bjelančevine ne zaboravi, da ti se vikend u dobroj formi dogodi!

Roditelje smo obavijestili o obilježavanju Tjedna pravilne prehrane i uključili ih kroz prigodno uređen pano, poruke dana, izlaganjem dječjih radova, fotografija aktivnosti, „domaćih zadaća“. Roditeljima i djeci ponudili smo IZAZOV: „Tjedan bez slatkiša“ te ih potaknuli da taj tjedan djeci ne kupuju slatkiše, a novac koji bi na slatkiše potrošili usmjere u humanitarnu akciju Marijini obroci. Djeca su rado sudjelovala u svim ponuđenim aktivnostima, a roditelji su se odazvali na suradnju.

Uz sve navedene aktivnosti svakodnevno smo s djecom provodili tjelesne aktivnosti (jutarnja tjelovježba, vježbanje na poligonu prepreka, šetnja okolicom vrtića, vožnja vozila na dvorištu kao i svakodnevni boravak na vanjskom prostoru vrtića). Razgovarali smo o važnosti popodnevnog i noćnog odmora odnosno spavanja te o važnosti redovitog pijenja vode. Hvala roditeljima i dječici na redovitom izvršavanju domaćih zadaća te fotografijama tih domaćih zadaća koje krase našu sobu te nas svakodnevno podsjećaju na važnost pravilne prehrane i zdravlja.

Vaše odgojiteljice Borka i Ana